donderdag 20 mei 2010

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief mei 2010

Hierbij weer de maandelijkse nieuwsbrief van Plaatsengids.nl met nieuws over o.a. gemeentelijke herindelingen, nieuwe plaatsnaamborden, bijzondere plaatsen, fiets- en wandelroutes en tips voor een dagje uit. Veel leesplezier gewenst met de Nieuwsbrief en op Plaatsengids.nl!
Frank van den Hoven
hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Gemeentelijke herindelingen
Breukelen / Loenen / Maarssen / Abcoude / De Ronde Venen
De Tweede Kamer heeft op 20 april jl. definitief ingestemd met de fusie van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen en de fusie van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De samenvoeging treedt in werking op 1 januari 2011. In 2006 startte de provincie al een herindelingsprocedure. Dit leidde tot het voorstel om Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen en Loenen samen te voegen. Maar daartegen bleek veel verzet te bestaan. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken kwam daarop met het voorstel voor de samenvoeging van Breukelen, Loenen en Maarssen en de samenvoeging van Abcoude en De Ronde Venen. Dit voorstel kon op meer steun rekenen en is nu dus door de Tweede Kamer bekrachtigd. Alleen de Eerste Kamer moet het nu nog accorderen.
Heerenveen / Smallingerland
De gemeenten Heerenveen en Smallingerland gaan samenwerking en/of fusie onderzoeken. Zie de site van de gemeente Smallingerland. Bijzonder is dat de gemeenten niet aan elkaar grenzen: de gemeente Opsterland zit er nog tussen. Het is niet voor de hand liggend, maar wettelijk ook niet verboden dat gemeenten niet aan elkaar grenzen. Volgens mij zou het een unicum zijn voor ons land. Maar het is nog in een prematuur stadium.
Lemsterland
De nieuwe burgemeester van Lemsterland vindt een samengaan met Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân voor de hand liggen.

Nieuwe plaatsnaamborden
Hof van Twente
De gemeente Hof van Twente is volop bezig nieuwe buurtschapsborden te plaatsen. Zie Harry's Plaatsnamen, gem. Hof van Twente. Het gaat om de in een groen buisframe gemonteerde borden (zoals bijv. van Deldenerbroek).
Winsum
Ook de Groningse gemeente Winsum heeft weer enkele nieuwe buurtschapsborden geplaatst. Kennelijk houdt zij een wedstrijd met de gemeente Vlagtwedde wie de meeste buurtschapsborden kan plaatsen (Vlagtwedde staat landelijk aan kop met ca. 50 buurtschappen). Winsum heeft momenteel 38 beborde buurtschappen, waarvan diverse niet in atlassen te vinden zijn als buurtschap. Sommige 'buurtschappen' omvatten slechts 1 of 2 boerderijen. Zie Harry's Plaatsnamen gem. Winsum.
Oosterhörn
En nog steeds worden er voor mij nieuwe (kennelijke) buurtschappen ‘gespot’ die (bij mijn weten) in geen enkele atlas of plaatsenlijst voorkomen. Een recente vondst is Oosterhörn. Een buurtje met een handvol huizen in de Groningse gemeente De Marne, N van Hornhuizen, tussen de Waddenweg en de Hogeweg. Met fraaie plaatsnaamborden, in een bijzondere lay-out, afwijkend van de andere borden in deze regio. Zie Harry's Plaatsnamen gem. De Marne.

Bijzondere plaatsen
Greup
Recent hebben wij een homepage aangemaakt voor het dorpje Greup. Doorgaans wordt dit dorpje als buurtschap beschouwd en dan zou het op onze site in principe thuishoren onder een nabijgelegen dorps- of stadshomepage. Maar Greup blijkt ongeveer gelijkelijk onder 3 kernen te vallen, namelijk Oud-Beijerland, Mijnsheerenland en Westmaas. En onder welke kern moet ik het dan hangen... Bovendien heeft het een kerkje dat nog in functie is, en dat formeel nog net in Oud-Beijerland ligt maar kerkelijk onder Mijnsheerenland valt. Ga er maar aan staan. We hebben getracht e.e.a. zo goed mogelijk uit te pluizen en Greup, dat ook Stougiesdijk en Stougjesdijk heeft geheten, naar de dijk waar het aan ligt, toch maar een eigen homepage gegeven.
Schenkeldijk
Bij het zoeken naar gegevens over de buurtschap Schenkeldijk bij ’s-Gravendeel, kwamen wij er achter dat er nogal wat dijken en wegen in ons land Schenkeldijk heten. Alleen in de Hoeksche Waard zijn dat er al 3! Naast de genoemde buurtschap is dat nog een buurtschap Schenkeldijk bij Zuid-Beijerland, en een Schenkeldijk bij Strijen die in geen enkele atlas of plaatsenlijst als buurtschap wordt beschouwd, maar die wél een fraaie homepage heeft. Geen idee wie er achter deze fraaie site zit: de maker wenst, hoewel zo te zien trots op zijn fraai gelegen dijk en omgeving, kennelijk anoniem te blijven.
Geeuwenbrug
Onlangs werden wij er door een inwoonster van het idyllische Drentse dorpje Geeuwenbrug, bij Dwingeloo, op geattendeerd dat onze statistieken van dit dorpje niet klopten. Wij hadden staan dat het ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners heeft. Het blijkt echter ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners te hebben. Nog steeds klein, maar het scheelt toch wel een slok op een borrel. Na enig spitwerk blijkt dat Geeuwenbrug voor de herindeling van 1998 voor een klein deel onder de gemeente Diever viel, en voor het grootste deel, betrefffende het eigenlijke dorp, onder de gemeente Dwingeloo. Wat blijkt: Diever heeft destijds wel een eigen postcode voor haar deel van Geeuwenbrug aangevraagd, en Dwingeloo heeft dat verzuimd, waardoor Geeuwenbrug grotendeels verstopt zit in de ‘postale plaatsnaam’ Dwingeloo en statistisch dus niet te 'isoleren' is (en veel kleiner lijkt dan het werkelijk is als je, zoals veel instanties doen, van de postcodebestanden uitgaat). Weer een raadseltje opgelost. Enfin mocht u meer over de Geeuwenbrug-puzzel willen weten: zie de homepage van Geeuwenbrug.

Samenwerkingsverbanden
Fotograaf Martin Stevens
Zoals wij reeds op onze pagina Redactie aangeven, is het project Plaatsengids.nl natuurlijk veel te omvangrijk om alleen te kunnen opzetten. Daarom zijn wij ook blij met de tientallen mensen die al aan het project meewerken. Recent zijn weer een persoon en een instantie toegetreden die vanuit hun specialisme waardevolle bijdragen gaan leveren. De gerenommeerde beroepsfotograaf Martin Stevens heeft de uitdaging opgepakt om in de loop der tijd zo veel mogelijk plaatsen in het land op de foto te gaan zetten, voor zover hij die niet reeds heeft (hij heeft al tienduizenden foto’s in zijn archief). Zie als beginnetje zijn foto’s bij Heukelum. Onder het kopje Foto’s vindt u de complete serie van 89 foto’s van zijn hand over Heukelum. Op die site kunt u evt. een hoogwaardige print van de foto’s bestellen, al vanaf €1,50 voor het standaardformaat 10x15.
Plattegronden
Verder gaan wij samenwerken met uitgeverij 12 Provinciën. Zij zijn al vele jaren gespecialiseerd in atlassen en plattegronden van Nederland. Zowel recente als oude van rond 1900. Enkele voorbeelden kunt u vinden bij De Lier. In de loop der tijd gaan wij bij alle plaatsen en regio’s oude en recente plattegronden plaatsen. Deze kunt u desgewenst bij de uitgeverij bestellen op groot formaat, voor uzelf om aan de muur te hangen, of als relatiegeschenk. Verder gaat deze uitgeverij in het komende jaar van ca. 50 regio’s een atlas maken. Ook dat lijkt ons een interessante ontwikkeling, omdat zoiets er tot heden nog niet is.

Fiets- en wandelroutes etc.
Het mooie weer komt er weer aan, dus het fiets- en wandelseizoen is weer aangebroken. Uit de honderdduizenden boeken op Bol.com hebben wij een aantal interessante fiets- en wandelroutes voor u geselecteerd, met allerlei verschillende thema’s naar gelang uw interesse. Ook vaarroutes, autoroutes en reisgidsen in bredere zin. U vindt ze in de rubrieken 2, 3 en 4 op onze Linkspagina.

Literatuur in de opruiming
Monumenten in Nederland
Wellicht kent u de serie “Monumenten in Nederland”. 12 lijvige pillen op ca. A4-formaat. Van alle provincies is de afgelopen jaren een deel verschenen. Alle belangrijke monumenten zijn er op deskundige wijze beschreven en vele zijn ook afgebeeld, door de (toen nog) Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Uiteraard hebben wij ze allemaal. Wij kunnen ons voorstellen dat u in ieder geval het deel van uw provincie zou willen hebben. Destijds kostten ze ca. €50. Wij hebben onlangs ontdekt dat de meeste delen nu in de uitverkoop zijn voor slechts €24,95. Dus sla uw slag voor ze uitverkocht zijn. Want tweedehands zijn ze duurder (bij enkele delen is dat al het geval)… U kunt de boeken bestellen via onze Bronnenlijst (zie de bij letter M, onderaan iedere boekbeschrijving staat de bestel-link).

Tips voor een dagje uit
8 en 9 mei: Nationale Molen- en Gemalendag. Honderden molens en gemalen houden dit weekend een Open Dag.
13 mei (Hemelvaartsdag). Na 40 jaar discussie is dan eindelijk besloten dat de A4 tussen Delft en Schiedam/Vlaardingen/Rotterdam wordt doorgetrokken. De autoriteiten lijken te neigen naar een open tunnelbak. De beweging “A4 met Vaart” pleit voor een dichte tunnelbak met een vaart erboven. Dat heeft vele voordelen (o.a. dat het veel aantrekkelijker is voor het landschap, en minder lawaai en uitstoot) en tegen dezelfde kosten, zo stellen zij. Voelt u zich betrokken bij deze weg en wilt u meer informatie over de alternatieve oplossing, kom dan op 13 mei v.a. 14.00 uur naar de manifestatie in Schiedam / Vlaardingen. Voor meer informatie zie de flyer en de site A4 met Vaart.
Ook op Hemelvaartsdag: dauwtrappen in de Krimpenerwaard, georganiseerd door en vanuit de buurtschap Stolwijkersluis.
Meer tips voor een dagje uit in de komende tijd vindt u in onze Agenda.

Snelwegknooppunten en plaatsnamen
Rijkswaterstaat gaat mogelijk namen van snelwegknooppunten veranderen. Zij deden een oproep om mee te denken over een betere benaming voor knooppunten. Er kwamen veel reacties binnen. Uiteindelijk kwam het koppelen aan plaatsnamen als een van de beste suggesties naar voren. Zijn er meer knooppunten bij een plaats, dan kan de naam worden aangevuld met de windrichting of de nummers van de daar kruisende snelwegen. Gebleken is namelijk dat weggebruikers een knooppuntnaam niet altijd weten te koppelen aan een locatie. Dit heeft tot gevolg dat de verkeersinformatie op de radio, Teletekst en de borden boven de snelweg tot verwarring leidt. Immers, de tekst ‘34 minuten tot knooppunt Grijsoord’ is onduidelijk als je niet weet waar knooppunt Grijsoord ligt. Dit was voor Rijkswaterstaat aanleiding om deze oproep te doen.
Dus Knooppunt Azelo zal dan wel Knooppunt Almelo gaan worden. Dat vind ik uit cultuurhistorisch oogpunt wel jammer. Maar ja wie weet nu waar Azelo ligt. De bezoekers van Plaatsengids.nl natuurlijk wel, die kunnen dat met 1 druk op de knop vinden.
'Upgrade' ;-) namen regionale vliegvelden
Deze kwestie doet ons denken aan de naamsaanpassingen van de regionale vliegveldjes in de afgelopen jaren, die kennelijk allemaal willen opstoten in de vaart der volkeren: vliegveld Eelde is Groningen Airport geworden, vliegveld Zestienhoven is Rotterdam The Hague Airport, vliegveld Beek is Maastricht-Aachen Airport en vliegveld Welschap is tegenwoordig Eindhoven Airport. En ze hebben allemaal uitbreidingsplannen… Van het voormalige militaire vliegveld Twente is nog niet zeker of het een burgervliegveld gaat worden. Daar vindt u alles over op de pagina Twente, bij Recente ontwikkelingen. En het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg ZH wordt de komende jaren getransformeerd in een woonwijk met maar liefst 5.000 woningen.

Milieu in de stad
Elektrische vrachtwagen in binnenstad Amsterdam
Onlangs is een aantal winkels en restaurants in de Utrechtsestraat in Amsterdam beleverd zonder dat daar enige emissie van uitlaatgas of geluid aan te pas kwam. Zelfs de koelmachine op de elektrische truck van 020stadsdistributie.nl werkt geluidloos en emissievrij. De Utrechtsestraat is een drukke doorgaande weg in Amsterdam. Maar het is ook een winkelstraat met veel voetgangers. Dat leidt tot grote verkeersdrukte met relatief veel emissie van uitlaatgas en geluid. Daarom reed als proef een maand lang een Smith elektrische vrachtwagen van 020stadsdistributie.nl de route door de Utrechtsestraat. Na een dag werk werd het batterijpakket weer opgeladen. De hele dagafstand bedraagt circa 100 kilometer. Het streven is dat soortgelijke proeven ook van start gaan in andere drukke Amsterdamse straten. De onderneming bekijkt nu samen met gemeente of er ook oplaadpunten kunnen komen voor trucks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten