donderdag 20 mei 2010

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief januari 2010

Nieuwsbrief Plaatsengids.nl: over topografie, cultuurhistorie, ruimtelijke ordening en toerisme en recreatie in Nederland
Beste nieuwsbrief-abonnee,
Uiteraard wensen ook wij u nog een voorspoedig 2010 en dat al uw goede voornemens, voor zover u die heeft gemaakt, mogen uitkomen. Ons goede voornemen is om van Plaatsengids.nl in 2010 de ultieme Nederland-encyclopedie te maken en van alle 6.000 plaatsen een gedegen homepage te maken. Tientallen mensen werken er inmiddels al aan mee voor “hun” plaatsen of thema’s. Ook voor úw opmerkingen en aanvullingen houden wij ons van harte aanbevolen.
Deze maand nieuws over nieuwe plaatsnaamborden, gemeentelijke herindelingen en nog een aantal diverse nieuwtjes. Veel leesplezier gewenst met de Nieuwsbrief en op Plaatsengids.nl!
Frank van den Hoven
hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Plaatsnaamborden
Het lijkt een open deur als wij weleens zeggen dat eigenlijk bij iedere plaats een plaatsnaambord zou moeten staan. Dat lijkt voor de hand liggend. Toch staat bij globaal slechts de helft van de ca. 4.000 buurtschappen wel een plaatsnaambord en bij de andere helft niet. Dan zie je alleen maar aan een straatnaambordje, richtingbordje, bushaltebordje of ANWB paddenstoel dat je kennelijk in plaats X bent aangekomen. En dat vinden wij jammer. Enerzijds is het een stukje erkenning van de identiteit van de inwoners (dat iemand bijv. “op Vogelswerf” – met sinds kort een eigen plaatsnaambord - woont en niet in Spijk of Heukelum), daarnaast doet het recht aan de cultuurhistorie van die buurtschap, en ook voor toeristen is het leuker om te kunnen zeggen: "we zijn in plaats X geweest", in plaats van dat men "zomaar" een paar boerderijen ergens in een rimboe bij in dit geval Spijk of Heukelum heeft gezien.
Neem nu het buurtschapje Paradijs, ZW van Terneuzen, N van Hoek. Toen ik daar ter plekke kwam dacht ik: ik ga even op de foto met het plaatsnaambord, desnoods alleen het straatnaambordje of een opschrift op een boerderij, zodat ik kan bewijzen dat ik in “het Paradijs op aarde” ben geweest. Nee hoor, niets van dat al. Sterker nog: de atlas 1:25.000 van ANWB en Topografische Dienst, editie 2004, heeft de plaatsnaam ook maar verwijderd. Terwijl de huizen er nog wel degelijk staan. De cultuurbarbaren. Dat men het naastgelegen Boerengat als plaatsnaam uit de atlas heeft verwijderd is nog logisch, want die huizen moesten recent wijken voor de uitbreiding van DOW Chemicals aldaar.
Kollumerland en Nieuwkruisland
Gelukkig gaan steeds meer gemeenten er toe over om borden bij hun buurtschappen te plaatsen. Wel zo handig om te kunnen zien waar je bent. Zo kregen wij de melding van een ongedateerd persbericht van de Friese gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, dat zij rond 2008 borden hebben geplaatst bij ca. 20 buurtschappen, als volgt: “Rondom Westergeest komen borden met de namen Beintemahûs, De Bûnte Hûn, Keatlingwier, Weardebuorren en Westerbuorren. Verder krijgt Augsbuurt het bord Zevenhuzen; Burum krijgt Scharnehuizen en De Keegen; Kollum krijgt Kollumer Aldsyl, Leechlân en Ter Lune; Kollumerzwaag krijgt Hanenburch; Oudwoude krijgt Hústernoard, De Wurden, De Dellen en Aldwâldmersyl; Warfstermolen krijgt naast het nu geplaatste bord De Kolk nog Halfweg en De Leegte.” Een deel van deze borden vindt u reeds op de Kollumerlandpagina van (o.a. plaatsnaam)bordoloog Harry Fluks.
Hof van Twente
Ook de Overijsselse gemeente Hof van Twente gaat de komende tijd plaatsnaamborden plaatsen bij al haar buurtschappen. Zaterdag 16 januari jl. is de officiële aftrap gegeven met de onthulling van het eerste bord, in de buurtschap Herike-Elsen. De redactie van Plaatsengids.nl was daarbij aanwezig. Zie de homepage van Herike-Elsen. Bij de herindeling van 2001 zijn o.a. de fraaie gemeenteborden (met wapen) van Markelo weggehaald, en daarbij helaas tevens de buurtschapbordjes die daaraan vast zaten. Sommige buurtschappen vroegen weer om een plaatsnaambord, dus de gemeente Hof van Twente heeft besloten het dan maar gelijk goed te doen - net zoals vorig jaar bij de gemeente Vlagtwedde het geval was - en borden te plaatsen bij alle 13 buurtschappen (in totaal 86 borden want immers meer toegangswegen). Hulde! En hopelijk een goed voorbeeld voor andere – nog - buurtschapbordloze gemeenten. Omdat Plaatsengids.nl dit initiatief uiteraard waardeert, hebben wij de gemeente Hof van Twente “Plaats van de Week” gemaakt op de homepage van onze site. En wij hebben de gemeente met haar 5 steden en dorpen en de 13 buurtschappen in detail uitgewerkt. Op de pagina van HvT vindt u de steden en dorpen en op de pagina’s van de steden en dorpen vindt u de buurtschappen, die allemaal zo hun bijzonderheden hebben.
West-Souburg wil plaatsnaamborden terug
Het dorp West-Souburg is door de annexatie van 1966 “in” Vlissingen komen te liggen. De dorpelingen vinden echter dat ze nog steeds West-Souburgers zijn en geen Vlissingers, en willen dus hun plaatsnaamborden terug. Zie dit artikel en de Souburgsche Courant (pdf), de pagina's 2, 3 en 7.

Gemeentelijke herindelingen
Stichtse Vecht
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeenten Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen en Loenen zouden samengaan. Per 2010 zou dan de nieuwe gemeente Vecht en Venen ontstaan. Maar daartegen bleek veel verzet te bestaan. Voor de combinatie Breukelen, Loenen en Maarssen bleek wel draagvlak. Het is de bedoeling dat die drie gemeenten per 1 januari 2011 samengaan. De colleges hebben uit 376 (!) verschillende naam-voorstellen van de inwoners, de voorkeur uitgesproken voor de gemeentenaam Stichtse Vecht. De gemeenteraden hebben het plan op 12 januari 2010 geaccordeerd. Nu moet alleen de Tweede Kamer er nog haar goedkeuring over uitspreken. Zie verder de homepage van Stichtse Vecht.
Amstelmeer
Ook in de Kop van Noord-Holland rommelt het al een tijd qua gemeentelijke herindelingen. De gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer zijn het inmiddels eens over een samengaan. De werknaam is Amstelmeer. Zie verder de homepage van Amstelmeer.
Overzichten herindelingen
- Overzicht gemeentelijke herindelingen vanaf 2010 op de site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
- Overzicht gemeentelijke herindelingen op de site van het CBS.
- Overzicht van oude, recente en toekomstige herindelingen op Metatopos.

Overig nieuws
Vossenberg gem. Gemert-Bakel
Men denkt vaak dat er over kleine buurtschappen weinig te vertellen valt, en kijkt daarom vaak bedenkelijk als wij vertellen dat we alle ca. 4.000 buurtschappen in ons land aan het beschrijven zijn en dat die allemaal een eigen homepage krijgen. Vaak zit er toch een heel verhaal achter een buurtje met soms niet meer dan een handvol huizen. Neem bijv. Vossenberg in de Peel, dat met zijn protestantse kerkje een flinke regio bedient om het buurtje heen. Dat zou je niet zeggen als je er zo doorheen rijdt. Zie de homepage van Vossenberg.
Feanwâldsterwâl van de kaart!?
Feanwâldsterwâl is een (zoals u vast al vermoedde: Fries) dorp met slechts ca. 350 inwoners. Maar wel een heus dorp met alles erop en eraan; kern, kerk, officiële blauwe plaatsnaamborden: wat wil je nog meer? Welnu, het dorp wil – onzes inziens terecht – een erkenning als plaats, met bijbehorende postcode. Nu ligt het nog in 2 gemeenten en “in” 3 buurdorpen. De plaatsnaam bestaat niet voor de post en sinds kort ook niet meer voor de gemeente Dantumadiel, en daar worden de inwoners niet vrolijk van. Ze kregen vorig jaar een nieuwjaarskaart van de gemeente met het plaatsnaambord van... buurdorp Feanwâlden erop. En dat deed toch wel een beetje au. Wij hebben eens precies uitgeplozen hoe deze Baarle-Nassau-achtige toestand in elkaar zit en het is een hele lap tekst geworden, want een complexe materie. Het heeft een paar manuur gekost maar dan heb je ook wat. Zie het hele verhaal op de homepage van Feanwâldsterwâl.
Waterwonen / Termenlijst
Wonen op het water: veel mensen dromen ervan. Wij hebben zelf ook enkele jaren het genoegen mogen smaken. Maar er komt nogal wat bij kijken. Bijvoorbeeld of een drijvende woning nu een roerende of onroerende zaak is, met alle consequenties van dien. Om instanties en burgers met vragen over wonen op het water - het is gezien de schaarse ruimte op het land namelijk een trend aan het worden - op weg te helpen, is er een “Helpdesk wonen op het water” ingericht. Nadere informatie vindt u hier.
Dit is een van de inmiddels ca. 50 niet-alledaagse termen die u in onze Termenlijst vindt uitgelegd. De Termenlijst vindt u hier. Veel termen zijn pas in de laatste jaren ontstaan en typisch van die termen waarvan je denkt "hoe zat dat ook alweer?" LOG, megastallen, zorgboerderij, ecoduct, Ecologische Hoofdstructuur (EHS), helofytenfilter, lichtvervuiling, ontsnippering, krimp, snelwegpanorama, BAG en ga zo maar door. Met een druk op de knop in de Termenlijst weet u dan gelijk weer van de hoed en de rand. Natuurlijk is ook dit nog maar een beginnetje en zal de lijst de komende tijd verder worden uitgebreid.
Fryske plaknammen
Plaatsen hebben soms wonderlijke namen en niet voor de hand liggende verklaringen van waar de naam vandaan komt. Helaas is het plaatsnaamverklaringenboek van Van Berkel en Samplonius uit 2006 met de verklaring van bijna alle ca. 6.000 plaatsnamen, sinds kort uitverkocht. Maar voor de in Fryslân geinteresseerden onder u is er goed nieuws. Onlangs is namelijk een prachtig boek verschenen met zeer gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde verklaringen van de meer dan 1.000 huidige en verdwenen Friese plaatsen. Uiteraard hebben wij dat gelijk aangeschaft en zijn er gelijk in gaan spitten. Natuurlijk hopen wij dat iedere provinciale specialist zo’n standaardwerk voor zijn eigen provincie gaat maken. Hopelijk doet ook hier goed voorbeeld goed volgen. Voor nadere informatie zie hier, waar u desgewenst het boek gelijk online kunt bestellen.
Roombeek in Enschede na de vuurwerkramp
U herinnert zich ongetwijfeld nog de vuurwerkramp in Enschede in 2000. De hele wijk Roombeek werd verwoest. Inmiddels is de wijk opnieuw opgebouwd. De wijk heeft een flinke facelift gekregen. Zie de homepage van Roombeek. En zie onderaan de pagina de link naar de site over Roombeek.
Vliegveld Twente?
In 2007 is de militaire Vliegbasis Twente gesloten en ontmanteld. Momenteel wordt er op gestudeerd om het vliegveld een doorstart te laten maken als burgervliegveld. Vlak over de grens is echter al een burgervliegveld. Voor de omwonenden, de natuur en het toerisme lijkt ons dit geen goed plan. Op de homepage van Twente vindt u onder het kopje “Recente ontwikkelingen” verwijzingen naar sites die de argumenten op een rijtje zetten, en instanties die alternatieve plannen hebben bedacht die beter uitpakken voor landschap, toerisme en economie.
Radio Kootwijk
Dit is nu een van die rare plaatsnamen – met officiële blauwe plaatsnaamborden en een eigen postcode - waarvan je denkt: hoe zit dat? Welnu, hier was sinds de jaren twintig een zendstation, waar een dorpje voor het personeel bij is ontstaan. Enkele jaren geleden is het complex leeg komen te staan. Inmiddels is bekend geworden dat Staatsbosbeheer het monumentale zendcomplex een “zinvolle herbestemming” gaat geven. Op de homepage van Radio Kootwijk leest u er alles over.
Kubuswoningen Blaak Rotterdam
De beroemde kubuswoningen in Rotterdam aan de Blaak van architect Piet Blom zijn onlangs een gemeentelijk monument geworden. Sinds kort kunt u er ook overnachten in een Stayokay hostel (de voormalige jeugdherbergen). Zie de pagina over de kubuswoningen.
Eindelijk: opknappen en afstemmen van bedrijventerreinen
Wij zien al jaren met lede ogen aan hoe vooral de Randstad in hoog tempo vol groeit met reeksen tuin-, keuken-, auto- en meubelboulevards. En niet alleen langs de snelwegen maar ook in – voorheen – idyllische buurtschapjes. Terwijl er vaak nog plek zat is op bestaande terreinen in de regio. Maar die zijn vaak dringend aan “revitalisering” toe, zoals dat tegenwoordig heet. En dan is het makkelijker om maar weer een paar weilanden vol te gooien. De regering ziet ook in dat dat niet zo door kan gaan en heeft de komende jaren liefst E400 miljoen beschikbaar gesteld voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen. Met als doel dat er zo min mogelijk nieuwe bedrijventerreinen hoeven te worden aangelegd en bestaande ruimte beter wordt benut. Noord-Holland geeft het goede voorbeeld. Hopelijk een goed voorbeeld voor elders in het land, waar nog al te vaak ieder gemeentetje zijn eigen bedrijventerreintje aan het ontwikkelen is en je streekbreed gezien voor leegstand aan het bouwen bent. In dat kader is de fusietrend naar regiobrede gemeenten nog niet zo slecht. Zo beslaat de gemeente Westland nu het hele Westland, waardoor ze de kassenontwikkelingen nu ook regionaal aanpakken en niet ieder voor zich, met alle win-win voordelen van dien voor economie, landschap etc.
Buurtschap van de maand: Azelo
De Twentse buurtschap Azelo is bekend vanwege het gelijknamige knooppunt en het AZC Azelo. Maar er valt nog veel meer over Azelo te vertellen. Onder meer dat deze buurtschap door de herindeling van 2001 onder maar liefst 3 gemeenten en 4 dorpen is komen te vallen. Maar er zijn ook landschappelijk interessante ontwikkelingen aan dee gang. Zie verder de homepage van Azelo.

Carnaval
Tot slot wensen wij iedereen die carnaval gaat vieren een plezante tijd toe. Op Plaatsengids.nl komen in de loop van de tijd ook alle carnavalsnamen van plaatsen, en foto's van de soms fraai "verklede" plaatsnaamborden tijdens carnaval. Heeft u nog geen carnavalskleding? Dan kunt u bijvoorbeeld bij Fun & Feest terecht voor een uitgebreid online te bestellen assortiment kleding en accesoires.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten