donderdag 20 mei 2010

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief maart 2010

Hierbij weer een nieuwsbrief van Plaatsengids.nl met nieuws over o.a. gemeentelijke herindelingen, nieuwe plaatsen en plaatsnaamborden, bijzondere buurtschappen en nog een aantal diverse nieuwtjes. Veel leesplezier gewenst met de Nieuwsbrief en op Plaatsengids.nl!
Frank van den Hoven
hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Gemeentelijke herindelingen
Goeree-Overflakkee
Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben in maart 2010 het Herindelingsontwerp Goeree-Overflakkee vastgesteld. GS adviseren de 4 huidige gemeenten te laten samengaan tot 1 gemeente. Volgens planning moet dit na inspraak leiden tot een Herindelingsadvies dat beoogd in oktober 2010 door Provinciale Staten (PS) wordt vastgesteld, waarna het naar het Rijk gaat ter verdere bespreking en vaststelling (minister, Tweede Kamer, Eerste Kamer). Zie voor verdere achtergrondinformatie het Herindelingsontwerp Goeree-Overflakkee, te vinden op onze homepage over Goeree-Overflakkee.

Nieuwe plaatsnaamborden
Achthuizen gem. Nieuw-Lekkerland
Harry Fluks heeft op zijn site Harry’s Plaatsnamen alle plaatsen staan met een foto van het plaatsnaambord, voor zover ze een bord hebben (helaas zijn er nog steeds een paar duizend buurtschappen zonder plaatsnaambord). Momenteel zijn dat er ca. 4.000. Incidenteel worden er nog nieuwe plaatsnaamborden geplaatst in het land. De uitdaging is natuurlijk om dat in de gaten te houden en compleet te blijven. Zo heeft de buurtschap Achthuizen in de gem. Nieuw-Lekkerland in december 2009 een officieel plaatsnaambord gekregen. Een inwoner had jaren daarvoor zelf al een plaatsnaambord gefabriceerd. Na wat onderzoek en aanvullende informatie van de inwoner in kwestie, hebben we er toch weer een interessante homepage bij over deze buurtschap, waar wij voorheen nog niets van hadden. We wisten niet dat het bestond, omdat het niet in atlassen of plaatsenlijsten voorkomt. Zie het artikel in Het Kompas dec. 2009.
En de homepage van Achthuizen op Plaatsengids.nl.

Weer een Friese gemeente “verfriest” qua plaatsnamen
Menaldumadeel
Door de jaren heen zijn er af en toe Friese gemeenten die besluiten om de gemeentenaam en/of hun plaatsnamen officieel Friestalig te maken. Wij zijn er onlangs achter gekomen dat de gemeente Menaldumadeel per 1-1-2010 haar plaatsnamen officieel Friestalig heeft gemaakt. Voor welke plaatsen dit zijn, zie de dorpenpagina op de site van de gemeente Menaldumadeel. Dat wordt weer een aardige klus om dat op Plaatsengids.nl aan te passen. Zie ook het artikel in het Friesch Dagblad d.d. april 2009, waarin e.e.a. wordt aangekondigd.
De gemeentenaam wordt overigens pas Friestalig (Menaldumadeel > Menameradiel) in 2011.

Nieuwe landgoederen
Een trend van de laatste jaren is om ‘nieuwe landgoederen’ te ontwikkelen. Vaak gaat het om beperkte woningbouw op het platteland in combinatie met verbetering van mogelijkheden voor natuur en recreatie. Twee voorbeelden zijn het eerder genoemde Achthuizen bij Nieuw-Lekkerland (landgoed Schoonenburgh, zie bij Recente ontwikkelingen) en landgoed Kraaiveld in Oudendijk bij Woudrichem.

Bijzondere buurtschappen
Holdeurn en Bokkebuurt
Weer hebben we 2 buurtschappen "ontdekt" die in geen enkele atlas of plaatsenlijst als zodanig voorkomen, maar die je toch redelijkerwijs als buurtschap kunt beschouwen.
- Holdeurn bij Berg en Dal. In atlassen en ter plekke alleen herkenbaar aan enkele panden die deze naam dragen. Toch is het een cultuurhistorisch belangrijk gebied. Zo was er in de Romeinse tijd al een belangrijke potten- en pannenbakkerij. Wat de komende tijd waarschijnlijk weer zichtbaar wordt gemaakt in een bezoekerscentrum ter plekke. Zie verder de pagina over Holdeurn.
- Bokkebuurt bij Doezum, gemeente Grootegast (GR). Op deze buurtschap werden wij onlangs geattendeerd door een officieel plaatsnaambord dat wij ergens op het internet aantroffen. Ter plekke is dat bord helaas medio 2009 verdwenen. Omdat er verder op het hele internet noch in literatuur iets over te vinden was, werd onze nieuwsgierigheid natuurlijk gewekt, en rustten wij niet voor wij wisten hoe het zit met deze buurtschap. Enfin via de gemeente Grootegast kregen wij het adres van een inwoner die er meer van wist. De naam van de buurtschap heeft overigens niets met bokken maar alles met geiten te maken. Dat en nog veel meer kunt u lezen op onze homepage van Bokkebuurt.

Bijzondere topografische literatuur
Historische provincie-atlassen
Wij hebben hier op ons kantoor in de boekenwand een paar duizend boeken en atlassen waar wij informatie in kunnen opzoeken over plaatsen of objecten. Waar wij bijvoorbeeld veel aan hebben, zijn de herdrukken van de provincie-atlassen uit ca. 1900. Veel plaatsen die je bijv. tegenkomt op oude ansichtkaarten of in archiefstukken, blijken inmiddels verdwenen. In zo’n oude atlas kun je dan vaak toch nog zien waar het destijds lag. Zeer aan te bevelen als u wilt zien hoe uw provincie er ca. 100 jaar geleden uit zag. De atlassen kosten slechts €24,95 per stuk. Uiteraard hebben wij destijds de hele serie besteld. Dat kost slechts €199. U vindt de atlassen in de Bronnenlijst. Bij de letter G. Er staan linkjes bij de beschrijvingen opdat u ze desgewenst gelijk kunt bestellen.

Cultuurhistorie
Canon
Een term die recent nogal in de belangstelling staat is de zogeheten Canon. Dit is enkele jaren geleden begonnen met de Canon van Nederland: de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland, in 50 ‘vensters’. Deze Canon heeft geleid tot tientallen initiatieven voor regionale, lokale en thematische canons. Inmiddels zijn er ca. 86 verschillende! Deels online raadpleegbaar, deels in boekvorm verkrijgbaar. Wij hebben ze allemaal geinventariseerd op onze pagina Canon in de Termenlijst, met links naar de sites in kwestie, en met links naar de bestelmogelijkheden voor de boeken.
Plaatsnaam van de maand
Zesgehuchten
Zesgehuchten is één van die mysterieuze plaatsnamen die mij lange tijd heeft gefascineerd, waarbij ik niet rust voor ik precies weet hoe het zit of zat. Er was een postkantoortje met die naam, maar Zesgehuchten lag als plaats helemaal nergens, het was alleen een gemeentenaam. En volgens de volkstelling van 1840 waren er toen 7 plaatsen, dus wat waren dan die 6 gehuchten? En bij een gemeentelijke herindeling van 1921 is die gemeente geheel naar de gemeente Geldrop gegaan, maar toch ligt een deel van Zesgehuchten nu in de gemeente Eindhoven. Enfin na het nodige puzzelwerk in boeken, atlassen en sites, hebben we inmiddels alles op een rijtje staan op onze homepage over Zesgehuchten. Uiteraard met links naar lokale sites voor nadere informatie. Dat scheelt u weer een hoop zoekwerk, als u eens iets over Zesgehuchten zou willen weten.

Oproep
Uiteraard linken wij zo veel mogelijk naar interessante sites waar meer over een bepaalde plaats te vinden is. Maar soms zijn er ook "losse" pagina's, ergens verstopt in een site die als zodanig op iets heel anders betrekking heeft. En in Google ook niet altijd makkelijk vindbaar. Zoals deze pagina over de geschiedenis van 's-Gravenzande. Heeft u nog tips voor interessante sites of pagina’s binnen een site, waar we naar zouden kunnen linken, laat het ons weten. Uiteraard houden wij ons ook aanbevolen voor andere opmerkingen of aanvullingen voor de site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten