donderdag 20 mei 2010

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief april 2010

Hierbij weer de maandelijkse nieuwsbrief van Plaatsengids.nl met nieuws over o.a. de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) in wording, “nieuwe plaatsen”, bijzondere buurtschappen en dorpen, bezienswaardigheden, gratis oproepjes voor genealogen en de nieuwe functies Links en Agenda. Veel leesplezier gewenst met de Nieuwsbrief en op Plaatsengids.nl!
Frank en Mirjam van den Hoven
redactie Plaatsengids.nl

Samenwerkingsverbanden afbeeldingen
De redactie van Plaatsengids.nl moet al haar tijd besteden aan de redactie van de site. Dat wil zeggen het tekstuele gedeelte. Daar zijn wij nog wel “even” zoet mee. Rekent u maar uit: 6.000 plaatsen maal “een paar manuur” per plaats om een informatieve homepage op te zetten. Wij hebben dus geen tijd om alle bezienswaardigheden ook nog zelf te fotograferen, hoe graag wij dat ook zouden willen. Wij hebben daarom diverse mensen aangezocht en bereid gevonden om hun afbeeldingen te mogen gebruiken. Waarvoor wij hen uiteraard zeer erkentelijk zijn! Het betreft:
- Jan Dijkstra (reist veel door het land en maakt daar fraaie fotoreportages van);
- Henri Floor (wandelt wekelijks ergens in Nederland en beschrijft dat in tekst en beeld op zijn site);
- Kees Wittenbols (heeft prachtige fotoseries met beschrijvingen gemaakt van alle dorpen in West-Brabant);
- Cees Janssen (posthistoricus, heeft vele tienduizenden postale afstempelingen ingescand, waarmee wij bijvoorbeeld mooi verschillende schrijfwijzen van plaatsen in de loop der tijd kunnen visualiseren, zoals bij Acquoy, zie onderaan de pagina. Jammer dat er kennelijk geen stempel van Akkooi is geweest, want die spelling heeft ook nog enige tijd gegolden).
Samen met de reeds bestaande samenwerkingsverbanden met Harry Fluks en ansichtenwebwinkel Postcardsfrom.nl hebben wij zo vele tienduizenden afbeeldingen tot onze beschikking gekregen waaruit wij kunnen putten voor het “plaatje bij het praatje” zogezegd. Maar mocht u foto’s hebben van regio’s die hier niet expliciet zijn genoemd, dan blijft dat natuurlijk welkom. Overigens zijn wij slechts een licentie met de eigenaren van de foto’s overeengekomen, dat wij ze op onze site mogen gebruiken. Hun copyright blijft gehandhaafd. Dat vermelden wij dan ook op de foto’s. Voor alle duidelijkheid: de foto's zijn hiermee dus niet "vrijgegeven". Een ander zal net zozeer toestemming moeten vragen aan de eigenaren. Wij hebben de sites van deze mensen hier bewust genoemd, omdat ze ook voor u zeer de moeite waard zijn om eens te bekijken. Maar u zult Plaatsengids.nl dankzij deze "visuele redacteuren" de komende tijd dus niet alleen tekstueel, maar nu ook visueel flink zien groeien!

Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
In 2009 is de BAG in werking getreden. Waarbij alle gemeenten (thans nog 430) moesten vaststellen wat hun “woonplaatsen” zijn - we zetten het bewust tussen aanhalingstekens, omdat gemeenten er niet allemaal even eenduidig mee omgaan, zie de link - en hoe je die spelt. Nog niet alle gemeenten zijn daarmee klaar. Geregeld druppelen er nog gemeenten met hun woonplaatsenlijsten binnen in het BAG-bestand. En daar zitten soms verrassingen tussen:
- Zo heeft de gemeente Westerveld 4 “woonplaatsen” benoemd die in buurgemeenten liggen. Het betreft Ruinen (gem. De Wolden), Pesse (gem. Hoogeveen), Hoogersmilde en Spier (beide gem. Midden-Drenthe). Nu heeft Westerveld bij de herindeling van 1998 weliswaar kleine stukjes buitengebied van deze dorpen gekregen, maar dat betrof doorgaans slechts een handvol panden. Als ze daar nu woonplaatsnamen aan zouden toekennen, zou dat een tikje overdreven zijn en bovendien erg verwarrend in relatie tot de bijbehorende dorpen die in andere gemeenten liggen. De BAG adviseerde zelf om zo min mogelijk dezelfde plaatsnamen in meer gemeenten toe te kennen als dat niet echt nodig is. Maar de gemeente heeft mijn verzoek om nadere toelichting in behandeling genomen, dus hopelijk volgt uitsluitsel in de volgende Nieuwsbrief.
- De gemeente Oss heeft in de BAG woonplaatsnamen toegekend aan de dorpen in de voormalige gemeente Ravenstein. En terecht natuurlijk. Dat is mooi, want die hadden tot heden geen eigen postcode en postale plaatsnaam, waardoor dorpen zoals Demen, Dieden en Deursen-Dennenburg dus postaal gezien ‘in’ Ravenstein liggen. Wij hebben de gemeente Oss gemaild met de vraag of deze plaatsen nu ook een eigen postcode en plaatsnaam gaan krijgen. Zie voor deze problematiek ook het hoofdstuk Postcodeboek in de Termenlijst.
- De gemeente Strijen bleek een woonplaatsnaam Strijen-Sas te hebben toegekend, met koppelteken dus, althans volgens het BAG-bestand. Wij wisten niet beter of deze plaats heet Strijensas. Maar wellicht had de gemeente Strijen bewust tot deze spellingswijziging besloten. Op ons verzoek om toelichting antwoordde de gemeente dat het een foutje van het BAG-projectteam was en dat het hersteld zou worden.

Buurtschappen niet in de atlas
Een plaats is een plaats als er een plaatsnaambord staat. Zou je denken. Maar er zijn ook plaatsen zonder plaatsnaambord. En "entiteiten" met een plaatsnaambord die geen plaats zijn. Daarover leest u alles in het hoofdstuk Plaats of geen plaats. Een plaats is geen plaats als het niet in de meest gedetailleerde atlas (1:25.000) staat. Zou je denken. Maar ook die vlieger gaat niet altijd op. De afgelopen maand hebben wij wederom enkele plaatsen “gevonden” die ten onrechte niet in de atlas staan, want ter plekke nog wel degelijk als buurtschap worden beschouwd. U leest er alles over op de homepages in kwestie, die wij er inmiddels voor hebben aangemaakt. Het betreft:
- Snabbeldorp en Werendijke bij Zoutelande (met dank aan André Cijvat uit Zoutelande voor het melden).
- Lakemond bij Randwijk (Betuwe). Nota bene in twee eeuwen tijd gedegradeerd van heerlijkheid tot veldnaam... Het kan verkeren. Maar het blijkt wel degelijk nog steeds een buurtschap te zijn. Zie de homepage van Lakemond. Met dank aan een genealoog die ons erop attendeerde middels een vraag op ons Forum.

Bijzondere buurtschap
- Eén van onze vele landschappelijke pareltjes is de buurtschap Halle-Heide in de Gelderse Achterhoek. Het paradoxale is dat er enerzijds een biologisch-dynamische boer is gevestigd die voor zijn inspanningen en prestaties recent de Ekoland Innovatieprijs 2010 heeft gewonnen, en dat er tegelijkertijd plannen zijn voor een LOG (Landbouwontwikkelingsgebied) met bio-industriële boeren met tienduizenden varkens in zogeheten "megastallen". Dat is ook water naar de zee dragen op die manier… Als “we” dat al willen, doe dat dan op een industrieterrein waar de infrastructuur (wegen / water / spoor) erop berekend is, zoals Industrieterrein Moerdijk, en niet in een landelijk buurtschapje met smalle weggetjes waar de vrachtwagens de wandelende en fietsende toeristen van de sokken rijden. Anders kunnen ze met de varkens tegelijk de toeristische kip met de gouden eieren slachten... Voor meer informatie zie de homepage van Halle-Heide.

Plaats van de week
Deze week staat Heijplaat op de homepage als Plaats van de Week. Een bijzonder dorp, omdat het één van de handvol ‘fabrieksdorpen’ in ons land is die speciaal door en voor een bepaalde firma zijn gebouwd. In dit geval een scheepswerf. Een bijzonder dorp, omdat het geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek. Postaal ligt Heijplaat ‘in’ Rotterdam maar het ligt net zo min ‘in’ Rotterdam als Hoek van Holland, Pernis en Hoogvliet, die wél een eigen postcode hebben. En een bijzonder dorp, omdat het haar eigen karakter nog goed heeft weten te bewaren, ondanks dat het ligt ingeklemd tussen de havens van Rotterdam. Eén van de bijzonderheden van Heijplaat is dat het drie kerken heeft, achter elkaar gelegen in één straat, die inmiddels allemaal voormalige kerken zijn en een herbestemming hebben gekregen als woning en deels bedrijfspand.

Bijzondere bezienswaardigheden uitgelicht
- Molen De Nachtegaal bij Middenbeemster (zie bij Bezienswaardigheden) is de enige nog resterende molen in de hele Beemster. De molen is in zeer vervallen staat. Heet hangijzer is dat de molen om gerestaureerd te kunnen worden, een klein stukje zou moeten worden verplaatst en dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen Monumentenzorg) daar niet aan wil. Omdat zij inmiddels een dogma heeft uitgevaardigd dat monumenten per definitie niet verplaatst zouden mogen worden. Terwijl er in dit geval toch veel voor te zeggen valt (win-win voor de eigenaar en voor de molen). De laatste berichten zijn dat de gemeente de restauratie toch wil doorzetten.
- Ook de bijzondere Stolwijker Schutsluis in de buurtschap Stolwijkersluis bij Gouda verkeert al jaren in vervallen staat. Jarenlang kreeg men de restauratiekosten van meer dan 1 miljoen euro niet bij elkaar. Maar onlangs is het gelukkig toch gelukt. Dus hopelijk gaat de restauratie nu snel van start. Alles over Stolwijkersluis en de sluis in kwestie vindt u op de homepage van Stolwijkersluis.

Nieuw: Landelijke links-pagina
Zoals u weet is Plaatsengids.nl gratis. En dat houden we zo. Ook vallen wij u niet lastig met schreeuwerige banners omdat dat afleidt van de inhoud en omdat wij dat afbreuk vinden doen aan de kwaliteit van de site. En ook dat houden we zo. Toch moeten wij uiteraard de mensuren van de beroepsredacteuren bekostigen en de kosten van bouw en onderhoud van de site. Daartoe laten wij per plaatshomepage slechts enkele adverteerders toe (alleen met tekstlinks en niet met banners), en ook alleen als zij inhoudelijk iets aan die plaats toe te voegen hebben. Dus vooral op het gebied van Natuur en recreatie, Eten en drinken en Overnachten. Verder hebben wij sinds kort een pagina Landelijke links, met enerzijds honderden topografische en cultuurhistorische links die op heel Nederland betrekking hebben. Zodat u daar zelf niet meer het internet voor hoeft af te zoeken of ze in uw favorieten hoeft op te slaan. Aanvullingen zijn uiteraard welkom.
Daarnaast hebben wij uit de duizenden webwinkels die er in ons land inmiddels zijn, er een beperkt aantal geselecteerd, met name op het gebied van vakantie en vrije tijd en aanverwante sectoren. Als u via een webwinkel op de linkspagina iets koopt, steunt u de bekostiging van Plaatsengids.nl, omdat wij per verkoop een bescheiden commissie krijgen van doorgaans enkele procenten. En het kost u niets extra, net als bij de hotels en vakantiehuizen die u bij de plaatshomepages kunt boeken. U betaalt hetzelfde als wanneer u rechtstreeks gekocht of geboekt zou hebben. Wij hebben ons best gedaan om in de geest van de (beoogde) kwaliteit van Plaatsengids.nl, alleen A-merken op hun gebied te selecteren die hun sporen hebben verdiend en waar nodig het kaf van het koren te scheiden. En per categorie slechts één of enkele aanbieders uit de tientallen die er vaak van zijn. Dus slechts één wijnwebwinkel et cetera. Wellicht wilt u overwegen om op deze wijze de bekostiging van Plaatsengids.nl te sponsoren.

Nieuw: Agenda
Eveneens nieuw is de Agenda. Wij krijgen regelmatig persberichten van evenementen die handig zouden zijn om te vermelden in een Agenda. Specifieke evenement-informatie is immers te wijzigingsgevoelig om daar steeds de plaatshomepages mee bij te moeten werken. Vandaar dat wij onlangs een centrale Agenda hebben laten maken. Zo kunt u inspiratie opdoen voor bijzondere dagjes uit, lezingen en dergelijke. Voor aanvullingen houden wij ons aanbevolen.

Zelf een website nodig?
De Landelijke links-pagina en de Agenda zijn gebouwd door Inzee.net. Zij zijn goed, snel en redelijk geprijsd. Wij kunnen hen aanbevelen als u als particulier, vereniging of MKB’er een site nodig heeft. Of als u(w vereniging) wel een site heeft, maar die niet goed bijgehouden wordt omdat men de kennis daarvoor niet (meer) in huis heeft. Met dit op zich gratis (open source) beheersysteem (Joomla) kan iedereen overweg die ook met Word overweg kan. De werking lijkt er veel op. En nog een voordeel sinds de nieuwste versie: de beheermodule is Nederlandstalig (voorheen Engelstalig). Het is alleen wel verstandig om het even eenmalig door vakmensen goed te laten inrichten. Daarna heb je er jaren plezier van.

Over Plaatsengids.nl
Bekijkt u de pagina “Over Plaatsengids.nl” eens. Wij hebben hem inmiddels een aantal keren herschreven. Het is nu een “veelgesteldevragenpagina” geworden waar precies staat wie wij zijn, wat wij doen, waarom wij dat doen, wat het doel van de site is en wat u eraan heeft. Want voor u doen we het uiteindelijk.

Gratis oproepjes voor genealogen
Genealogen (mensen die hun stamboom onderzoeken) lopen nogal eens vast bij een bepaalde persoon in een bepaalde plaats waar zij niet verder mee komen. Wat is er dan logischer dan om bij die plaats een oproepje te kunnen doen. Want wellicht is er een ander in die plaats die ook onderzoek doet in dezelfde periode en plaats en die uitsluitsel kan geven. Op Plaatsengids.nl hebben wij in die functionaliteit voorzien. Dus hebt u een dergelijke vraag: mail het aan de redactie en wij plaatsen het gratis bij de van toepassing zijnde plaats. Voor een voorbeeld zie bij één van de Oudega's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten