vrijdag 9 november 2012

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief november 2012

Plaatsengids.nl: gespecialiseerd in topografie, cultuurhistorie en kleinschalig toerisme van alle 6.000 plaatsen en plaatsjes in ons land.

In deze Nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

1) Buurtschappen:
Hamingen: halve buurtschap te koop, Westdorp bij Bergen NH nog steeds een buurtschap, nieuwe buurtschap: Ommerkanaal, tijdelijk plaatsnaambord bij Kaarschot

2) Natuur en landschap:
Oude marken in ere hersteld voor beheer natuur, Nieuwkoopse Plassen, Hoezo natuur?

3) Bezienswaardigheden, cultureel erfgoed, recreatie:
Klooster Hoogcruts, fotoalbum Slot Zuylen met 4.000 foto’s nu online, Ruinerwold toch maar geen beschermd dorpsgezicht, stadskern Tilburg beschermd stadsgezicht, loflied Vlodrop-Station en sloop klooster Sankt Ludwig, nieuw wandelknooppuntennetwerk

4) Geschiedenis:
Studie naar ontstaan Gooi en Vechtstreek nu online, godsdienstoorlog in Winschoterzijl

5) Topografie, cartografie:
Atlas uit 1698 herdrukt

6) Rode Lijst-plaatsen:
Onderdijk geen wijk maar dorp, Ritsumasyl van de kaart en op de kaart, ook Pey wil erkenning als dorp, nieuwe Rode Lijst-plaatsen ’t Haantje en Sion

7) Overige actualiteiten:
Vandaag paginagroot interview met hoofdredacteur Plaatsengids.nl Frank van den Hoven in De Telegraaf, Leefbaarheid dorpen en wijken


Veel lees- en kijkplezier gewenst!
Namens de redactie van Plaatsengids.nl,
Frank van den Hoven
hoofdredacteur


1) Buurtschappen


Hamingen: halve buurtschap te koop

De oude terp-buurtschap Hamingen bij Staphorst (en Doosje) omvat tegenwoordig nog slechts 7 boerderijen. 4 daarvan zijn in gebruik bij een zorginstelling, die medio 2013 naar elders vertrekt. Daarom staat het hele complex, meer dan de helft van de buurtschap dus, nu te koop. Zie onze homepage van Hamingen.


Voor €1,3 miljoen kun je 1 landhuis kopen, je kunt er nu ook een halve woonplaats mee opkopen, in dit geval Hamingen bij Staphorst


Westdorp bij Bergen NH

Hans van Embden attendeerde ons erop dat wij nog geen homepage hadden van de zijns inziens buurtschap Westdorp bij Bergen Noord-Holland. Dat kwam omdat de gemeente Bergen Westdorp als wijk blijkt te beschouwen. Maar het landelijke buurtje ligt nog altijd los van het dorp  Bergen, dus ook wat ons betreft is het nog steeds een buurtschap. Bijzonder is dat deze buurtschap onderdak heeft geboden aan veel kunstenaars uit de bekende stroming in de schilderkunst de ‘Bergense School’. Zie verder onze homepage van Westdorp.

Nieuwe buurtschap: Ommerkanaal

Met een zekere regelmaat ontstaan er ‘nieuwe’ buurtschappen in ons land, in die zin dat bestaande gemeenschappen zich tot buurtschap uitroepen, en dat al dan niet tevens middels bebording kenbaar maken. Uitzonderlijk is dat er een geheel nieuwe buurtschap ontstaat door combinatie van verschillende grondgebieden. Zo is recentelijk de buurtschap Ommerkanaal ontstaan, zoals de naam al suggereert: gelegen rond het Ommerkanaal bij Ommen, waar onder meer de bestaande buurtschap Arriërveld in is opgegaan, welke naam als buurtschap daarmee buiten gebruik is geraakt. Ommerkanaal is een actieve buurtschap met een school en buurthuis en volop plannen voor een duurzame ontwikkeling van hun buurtschap. Zie verder onze homepage van Ommerkanaal.

Tijdelijk plaatsnaambord Kaarschot

De meeste buurtschappen in de Brabantse gemeente Zundert moeten helaas plaatsnaamborden ontberen. Zo ook de buurtschap Kaarschot. Eén van de leden van het Wegenforum, Jelle Westerop, spotte tijdens een tocht over de A16 bij Breda een ‘plaatsnaambord’ vervaardigd door de buurtschap Kaarschot, ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de buurt- en carnavalsvereniging van de buurtschap. Zie onze homepage van Kaarschot.

2) Natuur en landschap


Oude marken in ere hersteld voor beheer natuur

De afgelopen jaren worden veel initiatieven ontplooid om de omstandigheden in natuurgebieden te verbeteren, zodat de flora en fauna er beter kunnen gedijen. Bijzonder is dat dat soms gebeurt door het instellen van een ‘marke’. Een marke is een oude bestuursvorm om gemeenschappelijke gronden door dorpelingen te laten beheren. Recent zijn dit soort marken weer ingesteld bij Gorssel en bij Mallem. Deze initiatieven lijken succesvol te zijn, dus wellicht inspirerend voor andere soortgelijke gebieden in ons land.
Zie onze homepages van Gorssel (kopje Natuur en recreatie) en Mallem.


De recent opgerichte Stichting Marke Mallem zet zich in voor het beheer van een stuk buitengebied in hun buurtschap langs de Berkel


Nieuwkoopse Plassen

Uitgestrekte laagveengebieden, zoals we die in West-Nederland kennen, komen elders in Europa nauwelijks voor. De Nieuwkoopse Plassen behoren met enkele andere Nederlandse plassen- en moerasgebieden daarom tot onze meest kenmerkende natuurgebieden. Zo kent  ‘Nieuwkoop’ een rijke, karakteristieke flora en fauna, waaronder bijzonderheden als purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. De Nieuwkoopse Plassen hebben om die reden niet alleen een grote Nederlandse maar ook Europese betekenis als natuurgebied. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan herstel van het gebied. Er zijn nieuwe petgaten gegraven, vegetatie is hersteld, de waterkwaliteit is aangepakt. De Nieuwkoopse Plassen zijn nu weer een paradijs voor planten en dieren. Kenner van het gebied en vrijwilliger Jacques de Raad presenteert het gebied in het nieuwe boek De Nieuwkoopse Plassen. Op en top een topmoeras en nodigt u natuurlijk ook uit om het eens met eigen ogen te komen aanschouwen. Zie ook onze pagina over de Nieuwkoopse Plassen.

Hoezo natuur?

Stichting wAarde uit Beek-Ubbergen heeft het rapport 'Hoezo natuur. Toekomstverkenning natuurbeleving en -betrokkenheid in Nederland' opgesteld. Zij heeft met name onderzocht wat 'de jeugd van tegenwoordig' nog voor affiniteit heeft met natuur. De resultaten zijn niet heel erg hoopgevend...

3) Bezienswaardigheden, cultureel erfgoed, recreatie


Klooster Hoogcruts

Na jarenlange verwaarlozing wordt het klooster Hoogcruts in de gelijknamige buurtschap bij het Zuid-Limburgse Noorbeek nu eindelijk gerestaureerd. Zie onze homepage van Hoogcruts.


Het klooster Hoogcruts in de gelijknamige buurtschap bij Noorbeek gaat na jarenlang verval eindelijk gerestaureerd worden.


Fotoalbum Slot Zuylen met 4.000 foto’s nu online

In 2011 en 2012 zijn door noeste arbeid van vele vrijwilligers de ca. 4.000 foto’s uit het familiearchief van de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken (de bewoners van Slot Zuylen te Oud-Zuilen vóór het een museum werd) gedigitaliseerd. Het betreft de periode 1850-1950. Op onze pagina van Slot Zuylen vindt u de link naar de online te raadplegen collectie.

Ruinerwold toch maar geen beschermd dorpsgezicht

Kenmerkend aan het Drentse dorp Ruinerwold en buurdorp Oosteinde is het ca. 8 km lange bebouwingslint met vele oude markante boerderijen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wilde dit lint daarom tot beschermd dorpsgezicht benoemen. De inwoners vonden dit geen goed plan. Zij hebben geen behoefte aan deze ‘bemoeienis van boven’ en vinden dat zij mans genoeg zijn om hun landschap ook met de huidige instrumenten goed te beschermen. Zie voor nadere informatie onze homepage van Ruinerwold, kopje Bezienswaardigheden.

Stadskern Tilburg beschermd stadsgezicht

De stadskern van Tilburg is in november 2012 tot beschermd stadsgezicht benoemd. De achtergronden hiervan kunt u lezen op onze homepage van Tilburg, kopje Geschiedenis.


De huidige stad Tilburg was tot eind 19e eeuw nog niet meer dan een reeks buurtschappen. Op deze kaart uit ca. 1870 is dat goed te zien. Op onze homepage van Tilburg leest u wanneer en waarom Tilburg zich tot stad heeft ontwikkeld.


Loflied Vlodrop-Station en sloop klooster Sankt Ludwig

Inwoners van dorpen en buurtschappen maken soms een volkslied of loflied op hun woonplaats, om te verwoorden hoe trots ze op hun plaats zijn. In de vorige Nieuwsbrief kwamen in dit kader Drachten en Hooglanderveen aan de orde. Onlangs hebben wij weer een prachtig loflied ‘ontdekt’, dit keer van het buurtschapje Vlodrop-Station bij Vlodrop bij Roermond. Middels een YouTube-filmpje vertolkt door Limburgse troubadours. U vindt het op onze homepage van Vlodrop-Station, onder het kopje Links. Onder het kopje Bezienswaardigheden vindt u overigens nog het recente nieuws dat de gemeente Roerdalen heeft besloten dat het rijksmonumentale klooster Sankt Ludwig, waarover vele jaren is geprocedeerd, mag worden gesloopt.

Wandelknooppuntennetwerk Echt-Susteren

Naast het inmiddels ingeburgerde fietsknooppuntennetwerk is er nu ook een wandelknooppuntennetwerk in opkomst. De gemeente Echt-Susteren is hier nu (voor zover wij weten) als eerste gemeente in ons land mee bezig. Allicht zullen andere gemeenten volgen. Zie de link, kopje Natuur en recreatie.

4) Geschiedenis


Ontstaan Gooi en Vechtstreek

Een studie naar het ontstaan van de Gooi en Vechtstreek is onlangs online gezet. Zie onze homepage van Gooi en Vechtstreek, aan het eind van het kopje Geschiedenis.

Godsdienstoorlog in de buurtschap Winschoterzijl

Gelukkig kennen wij in ons land geen godsdienstoorlogen meer. Maar tot 1795, toen ons land dankzij de Fransen weer godsdienstvrijheid kreeg, waren 'wij' niet veel beter dan de huidige religieuze extremisten elders in de wereld, en sloegen bijv. in 1753 de protestanten de katholieken in het pittoreske buurtschapje Winschoterzijl de hersens in omdat ze het waagden er een RK kerkje te beginnen (dat ze ook gelijk maar sloopten)... U leest er alles over op onze homepage van Winschoterzijl.

5) Topografie, cartografie


Atlas uit 1698 herdrukt

De unieke, in bezit van de Koninklijke Bibliotheek zijnde atlas De Wit uit 1698, met 158 groot formaat stadsplattegronden van Nederland en het huidige België, is onlangs in facsimile uitgebracht. Tot eind dit jaar kost deze atlas €99, daarna €119.

6) Rode Lijst-plaatsen


Onderdijk gem. Medemblik geen wijk maar dorp

Het dorp Onderdijk bestaat niet als plaatsnaam in de postadressen. Voor de post ligt het zogenaamd ‘in’ Wervershoof. Daarnaast heeft het dorp witte plaatsnaamborden, wat suggereert dat het slechts een wijk van het dorp Wervershoof zou zijn. Dat is echter niet zo. Het dorp ligt niet in maar naast Wervershoof. De inwoners willen daarom blauwe komborden als erkenning van hun dorp en hun identiteit als inwoner van dat dorp. De gemeente Medemblik heeft hier echter negatief op beschikt. Voor nadere toelichting zie onze homepage van Onderdijk, kopje Status.


Onderdijk is een dorp, met een kern en kerk en alles erop en eraan, en geen wijk van Wervershoof. Helaas wil dat bij de gemeente Medemblik kennelijk niet 'landen'.


Nieuwe Rode Lijst-plaats: Ritsumasyl

De Friese buurtschap Ritsumasyl dreigt de nieuwe rondweg ‘Haak om Leeuwarden’ door haar ‘achtertuin’ te krijgen. De inwoners zijn daar uiteraard not amused over en zetten hun buurtschap letterlijk en figuurlijk ‘op de kaart’ met ansichtkaarten, een wandelroute en een toneelstuk. Ze balen trouwens ook dat ze als plaatsnaam niet bestaan in telefoonboek en postcodeboek en voor de postadressen zogenaamd half ‘in’ Deinum liggen en half ‘in’ Marsum, en telkens aan visite, klanten, leveranciers en hulpdiensten moeten uitleggen dat ze niet in die dorpen wonen maar in Ritsumasyl. Omrop Fryslân heeft er een reportage van 27 minuten over gemaakt. Over dit alles vindt u meer op onze homepage van Ritsumasyl.

Ook Pey strijdt voor status als dorp

Inwoners van het Limburgse dorp Pey in de gemeente Echt-Susteren balen al jaren dat zij niet als dorp maar als wijk van Echt worden gezien en dat ze zowel voor de postadressen als qua bebording zogenaamd ‘in’ Echt liggen. Zij voeren al lange tijd actie om als dorp ‘op de kaart’ te komen. Zo hebben ook zij onlangs ansichtkaarten van hun dorp uitgegeven om het eigen karakter van hun dorp te benadrukken, en hebben zij op 8 november een interview gegeven over deze materie aan omroep L1. Nadere informatie vindt u op onze homepage van Pey, kopje Status.


Pey is een dorp, vinden de inwoners. De gemeente Echt-Susteren suggereert middels de bebording (wit bord onder blauw bord Echt) dat Pey een wijk van Echt is. De inwoners zijn daar 'not amused' over.


Nieuwe Rode Lijst-plaatsen: ’t Haantje en Sion

De gemeente Rijswijk bij Den Haag gaat haar laatste stukjes groen volbouwen. De buurtschappen ’t Haantje en Sion worden de komende jaren platgewalsd voor een nieuwbouwwijk. De makelaars zullen wel weer adverteren met ‘duurzaam’ en ‘mooi wonen in het groen’. Tja de buurtschap zijn dood is de Vinexwijk zijn brood zullen we maar zeggen...

7) Overige actualiteiten

Interview met Frank van den Hoven in De Telegraaf van vandaag

In het kader van de plannen van het nieuwe kabinet voor een grootschalige herindeling van onze gemeenten, is hoofdredacteur Plaatsengids.nl Frank van den Hoven door De Telegraaf gevraagd naar zijn visie op onze gemeenten, steden, dorpen en buurtschappen. Dat leverde genoeg stof op voor een paginagroot artikel in De Telegraaf van vandaag. Als u snel bent kun u hem wellicht nog ergens bemachtigen. Hier vindt u een intro van het artikel in kwestie.

Leefbaarheid dorpen en wijken

Een uitdaging van deze tijd is om (onder andere i.v.m. ‘krimp’) de leefbaarheid en voorzieningen in dorpen en wijken op peil te houden. In dat kader zijn en worden in het hele land veel goede initiatieven ontplooid. Op de website Tijd voor Samen staan goede voorbeelden van dorpen en wijken die dankzij lokale initiatieven weer helemaal zijn opgebloeid. Bijv. het dorp Elsendorp in de Brabantse Peel, en de wijk Soesterkwartier in Amersfoort.



@@@@@

Adverteren op Plaatsengids.nlPlaatsengids.nl heeft aantrekkelijke mogelijkheden voor toeristische en recreatieve instanties die hun aanbod bij onze bezoekers onder de aandacht willen brengen. Maar ook als u uw huis of vakantiehuis te koop of te huur heeft, kunt u dat bij uw plaatspagina op Plaatsengids.nl bij een breed publiek kenbaar maken. Voor de mogelijkheden zie de pagina Adverteren.

>>> Volg ons op Twitter / op Facebook / op Linkedin. Vond u deze Nieuwsbrief interessant en bent u nog geen abonnee? Abonneer u dan nu gratis en geheel vrijblijvend op de maandelijkse Nieuwsbrief van Plaatsengids.nl. <<<

Plaatsengids.nl: alles over Nederland op één site!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten