zaterdag 2 augustus 2014

Nieuwsbrief Plaatsengids.nl augustus 2014

Plaatsengids.nl: gespecialiseerd in topografie, kleine kernen, het buitengebied, cultureel en natuurlijk erfgoed en kleinschalig toerisme in Nederland.
Deze keer in de Nieuwsbrief aandacht voor de volgende onderwerpen:

1) Nieuwe plaatsnaamborden: Onderdijk, Stolwijkersluis, Engeland

2) Nieuw beschreven plaatsen: Idsegahuizum, Kooiwijk, Kortland, Laareind, Remmerden, Overlangbroek, Steenen Brug, Holterhoek, Bruuk, Oudleusen

3) 'Gemakshalve door de media vergeten dorpen': Ritthem, Walsberg, Katwijk NB

4) Recreatie: Wereldpaviljoen Kloosterdorp Steyl, herbestemming gezocht voor landgoed Ockenburgh te Loosduinen

5) Cultuurhistorie: Maassluis 400 jaar zelfstandig, nieuwe encyclopedie Geschiedenis van Zeeland, nieuw: Historische Kring Driel

6) Musea: nieuw: antiquariaat in Vechtstreekmuseum Maarssen, Museum Oud Amelisweerd van start gegaan, nieuw spoormuseum Marrum, nieuw Familiemuseum Eijsden, nieuw museum Kijkhuis Nieuwvliet


Veel lees- en kijkplezier gewenst!
Namens de redactie van Plaatsengids.nl,
Frank van den Hoven
hoofdredacteur

1) Nieuwe plaatsnaamborden


Onderdijk

De inwoners van het dorp Onderdijk waren 'not amused' dat zij witte plaatsnaamborden hadden in plaats van blauwe. De witte borden suggereerden namelijk dat het dorp 'slechts' een wijk van het nabijgelegen dorp Wervershoof zou zijn, en dat is niet zo. Het dorp ligt nog altijd náást en niet ín Wervershoof. Gelukkig heeft de gemeente Medemblik dat inmiddels ook ingezien - overigens was het al een fout van de vroegere gemeente Wervershoof - en staan er sinds enkele maanden officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) Onderdijk.

Sinds kort heeft het dorp Onderdijk eindelijk echte plaatsnaamborden, om aan te geven dat het een heus dorp is en geen wijk van Wervershoof


Stolwijkersluis

In de Goudse buurtschap Stolwijkersluis zijn in maart 2014 plaatsnaamborden geplaatst. Onze vermelding op de Rode Lijst, evenals het Volkskrantartikel naar aanleiding hiervan, blijkt hier een steentje aan te hebben bijgedragen. Ook dit is niet zomaar een bordje, maar kan worden beschouwd als de kers op de taart van het gebied Stolwijkersluis, dat na 25 jaar standvastig lobbyen is getransformeerd van verwaarloosd wormvormig aanhangsel van Gouda, naar een cultuurhistorisch waardevol gebied met o.a. de recent gerestaureerde Stolwijkersluis (die diverse malen dreigde te worden afgebroken) en transformatie van het gebied tot recreatief aantrekkelijk Veenweidepark. Recent is zelfs iemand gepromoveerd op o.a. de casus Stolwijkersluis. Zie de link onderaan onze pagina over Stolwijkersluis.

Stolwijkersluis is niet alleen de naam van de in de regio bekende gelijknamige monumentale sluis, maar ook een gelijknamige buurtschap. Sinds kort staat ook deze plaatsnaam ter plekke aangegeven. Wel zo handig voor inwoners, bezoekers en toeristen.


Engeland bij Gramsbergen / Engel(l)and bij Dalfsen

Bij toeval al rondscrollend door Google ontdekten wij dat ook in de buurtschap Engeland bij Gramsbergen onlangs (weer) plaatsnaamborden zijn geplaatst, tot vreugde van de inwoners, die hun buurtschap cultuurhistorisch van belang vinden maar die er zo ook hun nog altijd bestaande 'noaberschap' mee willen bevestigen.

Er zijn in ons land nog meer buurtschappen genaamd Engeland. De buurtschap bij Dalfsen met die naam wordt afwisselend als Engeland en als Engelland gespeld. Heeft iemand enig idee wat de correcte spelling zou moeten zijn en waarom? Zoals je op de pagina van de buurtschap ziet, kan 1 letter verschil nogal uitmaken qua (mogelijke) oorsprong en betekenis van de naam.

Soms zijn panden genoemd naar de plaats waar zij in liggen, maar andersom worden plaatsen soms ook genoemd naar een pand in het gebied. In dit geval is de vraag: is het Engelhuis naar de buurtschap Engelland genoemd, of is het omgekeerde het geval?


2) Nieuw beschreven plaatsen

- Idsegahuizum, een klein (40 huizen) Fries dorpje waar toch best veel over te vertellen valt.

- De buurtschappen Kooiwijk onder Oud-Alblas en Kortland onder Alblasserdam, beide - hoe kan het ook anders in de Alblasserwaard - met één of meer molens.

Kortland is een piepklein buurtschapje met slechts enkele handenvol huizen én een prachtige molen.


- De buurtschappen Laareind (die bordmatig nogal verwarrend is) en Remmerden (waar rond het gelijknamige bedrijventerrein nog wat stukjes buurtschap bewaard zijn gebleven) in de gemeente Rhenen.

- Het dorpje Overlangbroek (met zelfs op Europees niveau beschermd zeldzaam essenhakhout en mossen) en de buurtschap Steenen Brug (met eindelijk gerestaureerde rijksmonumentale voormalige herberg) in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Steenen Brug, een heel klein én heel idyllisch buurtschapje met veel monumentale boerderijen.


- De buurtschap Holterhoek, die niet bij Holten ligt, wat je gezien de naam geneigd zou zijn te denken (wat daar wél ligt is Holterbroek) maar bij Eibergen.

- De buurtschap Bruuk bij Groesbeek, met een eveneens op Europees niveau beschermd gelijknamig natuurgebied.

De meeste Nederlanders zullen nog nooit van de buurtschap Bruuk hebben gehoord, laat staan er zijn geweest. In 'Brussel' is dit nietige plaatsje echter wél bekend omdat het gebied op Europees niveau wordt beschermd vanwege de bijzondere vegetatie.



- Oudleusen, een klein dorpje nabij het grotere en bekendere - en nieuwere, zoals de naam al suggereert - Nieuwleusen. Oudleusen is een van de dorpen die in 1978 zijn 'vergeten' bij het toekennen van de postcodes, en die daarom postaal niet bestaan: voor de postadressen ligt Oudleusen daarom zogenaamd 'in' Dalfsen. Vanwege deze ontkenning van de identiteit van dit dorp staat Oudleusen op onze Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland.

3) 'Gemakshalve door de media vergeten dorpen'


Ritthem

Eén van de redenen om destijds met Plaatsengids.nl te beginnen, is het 'op de kaart zetten' van de identiteit van de kleine kernen in ons land, omdat veel instanties nogal eens geneigd zijn de kleinere plaatsen in ons land, de dorpen en buurtschappen, bewust of onbewust te vergeten en gemakshalve onder grotere nabijgelegen kernen te scharen. Een 'mooi' staaltje daarvan is de reeks krantenartikelen de afgelopen jaren over de beoogde verhuizing van de Marinierskazerne van Doorn, die onlangs definitief is geworden. In de artikelen staat telkens dat deze kazerne naar de stad Vlissingen gaat verhuizen. Maar dat blijkt helemaal niet te kloppen. De kazerne verhuist naar het dorp Ritthem. Dat is wel geméénte Vlissingen maar niet de plááts Vlissingen. Voor velen blijft dat onderscheid kennelijk moeilijk... Voor het dossier over de Marinierskazerneverhuizing zie Ritthem kopje Recente ontwikkelingen.

De Marinierskazerne te Doorn verhuist naar Ritthem en niet naar Vlissingen, wat de krantenkoppen steeds blijven beweren. Op de foto een andere militair object te Ritthem, namelijk een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.


Walsberg

Een ander recent voorbeeld is het juweliersechtpaar dat in Deurne overvallen zou zijn. In werkelijkheid vond dat plaats in het dorpje Walsberg in de gemeente Deurne. Maar ja de gemeente werkt in dit geval zelf aan de verwarring mee door Walsberg middels witte borden als wijk van Deurne te bestempelen... Walsberg is wel een 'grijs gebied': het is inmiddels wel aan Deurne vastgegroeid maar ligt er nog altijd niet in, maar aan de rand van... en de inwoners zeggen nog altijd dat ze 'in de Walsberg' wonen en niet in Deurne.

Katwijk NB

Derde en laatste voorbeeld: een advertentie in een huis aan huis-krant vermeldt de Vrije Markt te Cuijk, die in werkelijkheid in buurdorp Katwijk blijkt plaats te vinden...

4) Recreatie


Wereldpaviljoen Steyl

In september opent de educatieve en recreatieve attractie Wereldpaviljoen in 'kloosterdorp' Steyl, in een pand dat ooit de grootste drukkerij van Europa was. Lezenswaard is ook de link onder Geschiedenis waarin, n.a.v. de aanwijzing tot beschermd dorpgezicht in 2008, uitvoerig wordt verhaald over de ontwikkeling van zowel het kloosterdorp als het 'wereldlijke' deel van Steyl.

Landgoed Ockenburgh: iets voor u?

De gemeente Den Haag zoekt ondernemers die het bekende landgoed Ockenburgh in Loosduinen een passende herbestemming willen geven. Wellicht voelt u zich geroepen of kent u iemand voor wie dit interessant is. Zie Loosduinen kopje Bezienswaardigheden.

De gemeente Den Haag zoekt nog een herbestemming voor de monumentale villa op Landgoed Ockenburgh. Misschien iets voor u?


5) Cultuurhistorie

Maassluis 400 jaar zelfstandig

Je zou op grond van de huidige situatie niet vermoeden dat het kleine dorp Maasland vanouds de 'baas' was over het tegenwoordig veel grotere buurdorp Maassluis. Maassluis viert in 2014 dat het dorp zich 400 jaar geleden van Maasland heeft losgemaakt en een zelfstandig dorp is geworden. Zie Maassluis kopje Evenementen.

Nieuw standaardwerk geschiedenis Zeeland

Het 4-delige standaardwerk Geschiedenis van Zeeland, dat in totaal ca. 1.500 pagina's omvat, is met het verschijnen van deel 4 in maart 2014 compleet. Het is uitgegeven t.g.v. het 200-jarig bestaan van de provincie Zeeland in 2014. Via de link op onze pagina van Zeeland, kopje Geschiedenis, kun u het online - desgewenst per deel - bestellen.

Nieuw: Historische Kring Driel

Het doet ons deugd dat naast de reeds bestaande ca. 800 heemkundekringen in ons land nog altijd nieuwe historische verenigingen ontstaan. Zo is in april 2014 de Historische Kring Driel (gemeente Overbetuwe) opgericht. Wie 'iets' met Driel heeft kan zich uitleven, want op de website van de vereniging wordt de geschiedenis van het dorp zeer uitvoerig beschreven, vanaf 7000 v.Chr. tot heden. Zie Driel kopje Geschiedenis.

6) Musea

- Het Vechtstreekmuseum in Maarssen heeft sinds kort een antiquariaat, waar u tweedehands boeken en oude ansichtkaarten over de Vechtstreek kunt kopen.

Naast de ca. 1.200 bestaande musea worden ook nog regelmatig nieuwe musea opgericht. Recente ontwikkelingen op dit gebied zijn:
- Museum Oud Amelisweerd (met o.a. de Armandocollectie) in Bunnik.
- Binnenkort wordt in Marrum een museum geopend over het spoor in Noord-Fryslân in vroeger tijden. Op de pagina van Marrum kunt u er al het e.e.a. over lezen.

Oude stoomlocomotieven bij het voormalige station van Marrum, dat binnenkort wordt getransformeerd tot museum over de vroegere spoorwegen in Noord-Fryslân.


- Familiemuseum Eijsden is in mei 2014 officieel geopend.
- Sinds april 2014 is er in Nieuwvliet het Kijkhuis, museum voor de Cadzandse klederdracht.


@@@@@

>>> Volg ons op Twitter / op Facebook / op Linkedin. Vind je deze Nieuwsbrief interessant en ben je nog geen abonnee? Abonneer je dan nu gratis en geheel vrijblijvend op de Nieuwsbrief van Plaatsengids.nl. <<<

@@@@@



Plaatsengids.nl: alles over Nederland op één site!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten