zaterdag 7 april 2012

Plaatsengids.nl Nieuwsbrief april 2012

In deze Nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

1) Bent u ook een Rode Lijster?

2) Plaatsnaambord Award 2012.
3) ‘Vergeten buurtschappen’ in the picture
4) Gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties.
5) Overige actualiteiten: Loosdrecht, Doetinchem en Wehl.
6) Weet u waar Eegt lag?
7) 1.000 plaatsnaampuzzelzinnen!

Veel lees- en kijkplezier gewenst!
Namens de redactie van Plaatsengids.nl,
Frank van den Hoven
hoofdredacteur


Pottum, bestaat niet op de kaart, maar is er echt wel. Rode Lijst!

1) Bent u ook een Rode Lijster?


Tijdens onze inventarisatie van alle plaatsen* in ons land (die nog steeds gaande is), kwamen wij tot de ‘ontdekking’ dat nogal wat plaatsen in hun voortbestaan en/of in hun identiteit worden ‘bedreigd’. Het betreft met name een deel van de kleinere dorpen en buurtschappen. De bedreigingen zijn deels fysiek van aard (bijvoorbeeld een plaats dreigt te worden afgebroken of op te gaan in een stedelijke omgeving), of hebben te maken met een bedreiging van de identiteit van een plaats. Bijvoorbeeld een plaats komt niet (meer) voor in de atlassen, heeft geen plaatsnaamborden (meer), heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, en/of komt niet als woonplaats voor in de gemeentelijke basisadministratie. Door al deze factoren wordt het bestaan van de woonplaatsen in kwestie impliciet ontkend.
* Ter verduidelijking: het begrip ´plaats´ omvat in dit kader de soorten stad, dorp en buurtschap.

Lakemond, ook niet te vinden op de kaart, in twee gemeentes maar wel met bordjes

Om de aandacht te vestigen op de problemen die dit alles voor de desbetreffende kernen - en daarmee voor hun inwoners - met zich meebrengt, heeft de redactie van Plaatsengids.nl de ‘Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland’ samengesteld. Wij beogen daarmee onder meer een maatschappelijke discussie op gang te brengen, over waarom wij in ons land in een aantal gevallen zo laks en oneenduidig met onze plaatsen en plaatsnamen omgaan, en vooral ook: wat daaraan gedaan zou kunnen worden. De lijst wordt op 19 april aanstaande gepresenteerd en tevens op de site geplaatst. Op de pagina Rode Lijst vindt u er alvast meer informatie over.


2) Plaatsnaambord Award 2012

Zoals in het vorige hoofdstuk gesteld, ontdekten wij dat veel buurtschappen, het kleinste type ‘plaats’, niet zijn voorzien van plaatsnaamborden. Wat in feite een impliciete ontkenning is van het bestaan van de buurtschappen in kwestie. Gelukkig is er de laatste jaren een trend ingezet om buurtschappen van plaatsnaamborden te voorzien. Deels op initiatief van gemeenten, deels op initiatief van de inwoners. Om te stimuleren dat ‘goed voorbeeld goed doet volgen’, hebben wij de Plaatsnaambord Award ingesteld. De lancering van de verkiezingen voor de Plaatsnaambord Award 2012 vindt eveneens plaats op 19 april.

Buurtschap zonder plaatsnaamborden? Dan maken we die toch gewoon zelf!

3) ‘Vergeten buurtschappen’ in the picture

De redactie van Plaatsengids.nl werkt voortdurend aan uitbreiding van de inhoud van haar plaatshomepages. Maandelijks lichten wij er enkele plaatsjes uit waarvan wij de inhoud in tekst en beeld hebben uitgewerkt.

Rode Lijst m.b.t. 'vergeten buurtschappen'
Deze maand enkele plaatsen uit de hiervoor genoemde Rode Lijst. Het betreft buurtschappen die wél zijn voorzien van - officiële dan wel zelf vervaardigde - plaatsnaamborden en daarmee hun status als buurtschap en dus 'plaats' bevestigen, maar die niet worden vermeld in recente atlassen, dus daar kennelijk - bewust of onbewust - zijn 'vergeten', en daarmee impliciet, en wat ons betreft onterecht!, in hun bestaan worden ontkend.
Dat is een van de categorieën waar wij middels de Rode Lijst aandacht voor vragen. Enkele voorbeelden hieruit:

- Pottum, buurtschap in de gemeente Neder-Betuwe.

- Lakemond, buurtschap in deels gemeente Neder-Betuwe, deels gemeente Overbetuwe.

- Havikhorst, buurtschap in de gemeente Barneveld.

- De Veluwe, buurtschap in de gemeente Tiel (in de Betuwe dus :-)

Buurtschap De Veluwe, bij Tiel... in de Betuwe

4) Gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties

Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude
Deze fusiegemeente in wording opereert voorlopig onder de werknaam ‘gemeenteABR’. In het proces om tot de definitieve nieuwe gemeentenaam te komen, zijn sinds kort nog 4 mogelijk nieuwe namen in de ´strijd´ overgebleven. Zie voor verdere details de homepage van Alphen aan den Rijn, kopje Status.

Neerijnen: toch maar niet met Bommelerwaard
De gemeente Neerijnen heeft begin april de beoogde samenwerking, die mogelijk tot een fusie zou kunnen leiden, tussen deze gemeente en de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, opgezegd. Heel erg logisch was het ook niet. Er is wel een trend naar grotere gemeenten op regionaal niveau, maar Zaltbommel en Maasdriel vormen samen de streek Bommelerwaard en Neerijnen ligt in de Betuwe. Neerijnen gaat nu dan ook de samenwerking met buurgemeenten in de Betuwe versterken.


Grenscorrectie Rijsbergen
Rijsbergen grenst door een recente grenscorrectie weer aan België. Zie de homepage over Rijsbergen, en dan het filmpje onder het kopje Ligging.


5) Overige actualiteiten

Loosdrecht
Natuurlijk kent u Loosdrecht van de Loosdrechtse Plassen. Maar ook op het land is Loosdrecht bijzonder. In de oksel tussen Oud- en Nieuw-Loosdrecht ligt namelijk het gebied dat gezien de taartpuntvormige kavels de Ster van Loosdrecht wordt genoemd. Onlangs is het ‘Gebiedsaanbod Ster van Loosdrecht’ verschenen, waarin de eigenaren voorstellen uitwerken om dit cultuurhistorisch waardevolle gebied duurzaam te gaan beheren en ontwikkelen. Zie de homepage van Loosdrecht, kopje Natuur en recreatie.

Loosdrecht

Doetinchem of Wehl?
Een voorbeeld van hoe gevoelig plaatsnamen kunnen liggen, is het bedrijvenpark A18 in de gemeente Doetinchem. Dat ligt op grondgebied van het dorp en de voormalige gemeente Wehl. Maar de gemeente heeft besloten het terrein Doetinchem-West te noemen, omdat de naam Doetinchem bekender is. Uiteraard zijn de Wehlenaren daar ‘not amused’ over. Zie het artikel hierover in de Gelderlander.


6) Vraag van de Maand: weet u waar Eegt lag?
Iemand die zijn stamboom aan het uitzoeken is, mailde ons dat hij op een huwelijksakte stuit uit 1779, waarin iemand wordt aangemerkt als zijnde ‘gebooren te Eegt bij Valkensweerd’. Met dat laatste wordt ongetwijfeld Valkenswaard bedoeld. Maar heeft iemand een idee waar dat kennelijke plaatsje Eegt heeft gelegen?

Heeft u zelf een vraag over een aspect van een bepaalde plaats waar u niet uitkomt? Dan kunt u dat sturen aan de redactie van Plaatsengids.nl (plaats@plaatsengids.nl). Wellicht is uw vraag dan de volgende keer de Vraag van de Maand.


7) Ontspanning
Houdt u van puzzelen én van topografie? Dan boft u! Want wij hebben maar liefst 1.000 zinnen ‘gespot’ op het internet, waar u een ontbrekende Nederlandse plaatsnaam moet invullen. Leef u uit op onze pagina Ontspanning.


@@@@@

>>> Volg ons op Twitter / op Facebook / op Linkedin. Vond u deze Nieuwsbrief interessant en bent u nog geen abonnee? Abonneer u dan nu gratis en geheel vrijblijvend op de maandelijkse Nieuwsbrief van Plaatsengids.nl. <<<

@@@@@

Adverteren op Plaatsengids.nl
Plaatsengids.nl heeft aantrekkelijke mogelijkheden voor toeristische en recreatieve instanties die hun aanbod bij onze bezoekers onder de aandacht willen brengen. Maar ook als u uw huis of vakantiehuis te koop of te huur heeft, kunt u dat bij uw plaatspagina op Plaatsengids.nl bij een breed publiek kenbaar maken. Voor de mogelijkheden zie de pagina Adverteren.

Plaatsengids.nl: alles over Nederland op één site!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten